Recept under denna rubrik:
Gazpacho
Hollandaisesås
Salade Nicoise
Pesto
Rödvinssås
5,5 Alternativ rödvinssås (till vilt)
Hummersås
Tapenade
Grön currysås
Caesarsallad
Räksås
Syrisk linssoppa
Vintersallad med quinoia
Vårlig frittata
Kikärt- och grönsaksröra
Auberginegratäng
Enchiladas
Beurre Blanc (sås)
Majonnäs
Grönsakspaj
Caponata
Rotselleriklyftor
Sotad broccoli
Majas broccoli
Morotssallad
Liten ostpaj
Chepchouka
Filodegspaj med spenat
Schalottenlöksås
Broccoliplättar
Aubergineragu
1. GAZPACHO
Riktigt varma sommardagar är det gott med en kall grönsakssoppa till lunch. Det här receptet räcker till 2 hungriga lunchätare eller 4 förrättsportioner. Jag tar hjälp av matberedarens kniv (grönsakshackare) men kör det inte alldeles slätt, det är gott med lite tuggmotstånd kvar. Får soppan stå i kylen och "mogna" en stund så växer smakerna. Servera med en baguette eller rostat bröd.
1 färsk lök
1 röd paprika
1 finhackad vitlöksklyfta
Hacka det fint först. Lägg sedan i:
2 stora tomater
1/2 gurka
några salladsblad
basilika (typ 10 blad)
persilja (en liten knippa)
1-2 skivor vitt bröd (gör soppan lite fylligare)
1 skvätt olivolja
(kör så att allt hackas fint men inte till mos)
---
Dags att smaksätta:
10 droppar piripiri-olja
salt
svartpeppar
1 msk citron
ev lite vatten om soppan blir för tjock
2. HOLLANDAISESÅS
Jättegott till lax men också till grönsaker, t ex lättkokt fänkål eller att dippa morötter mm i. Den kan ätas varm eller kall. I min familj går det åt mycket sås, receptet räcker till oss fem. Annars går det bra att förminska eller förstora receptet efter behag. Det går dock inte att göra hur lite som helst. Med mindre än tre äggulor är det svårt att få ihop såsen. Jag har en gasspis och en av de stora fördelarna med det är att jag sätta en gryta på minsta lågan och vispa ihop äggen utan att behöva använda vattenbad.
200 g smör
4 äggulor
4 msk torrt vitt vin
salt, vitpeppar, citron
Smält smöret, låt svalna lite. Vispa äggulorna med vinet. Värm under svag gaslåga (eller vattenbad) och vispa kraftigt. När det tjocknat så ta av grytan från lågan och droppa i smöret under kraftig vispning (som när man gör majonnäs). Smaksätt med 1-2 msk citronsaft, salt och vitpeppar.
3. SALADE NICOISE
En suverän lunch som antingen kan läggas upp på tallrik eller i skålar som var och en plockar ifrån. Det finns många olika varianter på salladen. Här kommer min. Dressingen kommer från recept.nu och kommer tydligen från Leif Mannerström från början.
Om tonfisk: viktigt att använda bra tonfisk. Både en som har stora, fina bitar och som inte är utrotningshotad eller fiskad så att delfiner skadas. Jag väljer spöfiskad skip jack från Azorerna i hela fina bitar.
Grönsallad
Haricot verts
Tomater
Färsk lök i skivor
Fin tonfisk
Kokt färskpotatis i skivor
Kokt ägg i klyftor
Dressing:
1 msk Dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Blanda senap, vatten och vinäger. Häll i oljan droppvis (som när man gör majonnäs). Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
4. PESTO
Hemlagad pesto slår all köpt. På sommaren när man kan odla basilika själv blir den särskilt god. Ett gott och väldigt enkelt tillbehör till grillad lax är bifftomater, mozzarellaost i skivor och ringlad pesto över.
1,5 dl basilika (hårt packad)
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 klyfta vitlök
2 msk pinjenötter
1 dl olivolja
1 msk riven parmesanost
Pressa vitlöken, blanda alla ingredienser i en mixer, kör tills det blir jämnt. Jag tycker att det är godast om peston inte är helt slät utan fortfarande lite bitar i.
5. RÖDVINSSÅS
Oumbärligt tillbehör till lammsteken. Jag tycker som Leif Mannerström att socker i såsen är ett otyg.
2 msk smör
3 msk finhackad schalottenlök
2 krm svartpeppar
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
0,5 msk kinesisk soja
75 gram smör
Fräs schalottenlöken i smören tills den blir mjuk men utan att ta färg.
Häll i övriga ingredienser (utom de 75 grammen smör) och koka ihop tills 2 dl återstår. Sila bort löken om du vill ha en helt slät sås.
Montera såsen genom att klicka i smöret lite i taget i den varma såsen så att de smälter utan att börja koka. Mycket låg temperatur på spisen alltså. Monteringen ska ske precis innan serveringen. Tills dess kan man förstås förbereda i god tid.
5,5 ALTERNATIV RÖDSÅS (PASSAR TILL VILT)
5 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl vatten
svartpeppar.
Koka ner till hälften. Sila.
Smaka av till lagom smak med:
2 tsk balsamvinäger
salt
ev lite honung
1 tsk konjak
Vid servering: värm och montera såsen med 50 g smör i kuber.
6. HUMMERSÅS
Med hjälp av lite hummerfond på flaska gör man kvickt en god sås som kan förgylla t ex ugnsbakad sej och potatismos. Räcker till 6 personer.
2 msk smör
1 msk mjöl
4 msk konjak
5 msk hummerfond
1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
Smält smöret och vispa ner mjölet så att det blir slätt. Häll i övriga ingredienser, koka upp under omrörning. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
7. TAPENADE
Här är ett riktigt bra recept på tapenade som är gott att servera t ex på crostinis med ett glas vin innan maten. Genom att använda smaksatta oliver får man en komplex smak utan att behöva jobba så mycket. I mitt gamla tidningsurklipp står det "Jacobs tapenade" och kreatören ska heta Jacob Gray.
1 burk oliver med sardeller
1 burk oliver med chili
Ca 8 marinerade soltorkade tomater
1 dl rostad mandel
2 vitlöksklyftor
2 krukor persilja
1 dl vatten
Stoppa allt i mixern (jag brukar pressa vitlöken innan, annars är det risk att den inte blir tillräckligt finfördelad). Mixa tills det är slätt (fast jag tycker det är godast om det finns lite småbitar kvar.
Tillsätt:
2 dl riven parmesanost
1,5 dl olivolja
1-2 röda urkärnade och grovhackade chilifrukter
2 tsk citronsaft
Rör ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
8. GRÖN CURRYSÅS
Det här är en sås som jag faktiskt hittat på helt själv! På sommaren tycker jag att det oftast är fräschast med en kall gräddfilsbaserad sås. En dag var jag sugen på curry och smakade mig fram till det här. Myntan och curryn är en härlig smakkombination. Såsen passar väldigt bra till grillad kyckling.
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
3 dl blandade örter (basilika, persilja, mynta)
3 dl gräddfil
citronsaft, cayennepeppar, basilikaolja
Finhacka vitlöken och fräs den och de malda kryddorna i lite olivolja. Häll i vitt vin och hönsbuljong. Låt det koka samman tills nästan all vätska försvunnit. Låt kallna.
Finhacka örterna och blanda med gräddfilen. Blanda i det avsvalnade "currykoket". Smaka av med lite citronsaft, cayennepeppar, salt och ev lite basilikaolja. Låt mogna i kylen några timmar.
9. CAESARSALLAD
En riktigt god caesarsallad är underbar. Grunden är romansallad, grillad kyckling, parmesanost, krutonger och den speciella dressingen. Vill man kan man ha fler grönsaker eller bacon också. Men det är alltså dressingen som är grejen:
1-2 sardellfiléer (köp fina på glas och frys in dem individuellt i små foliepaket)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk citron
1 tsk vitvinsvinäger
1 klyfta pressad vitlök
20 g parmesanost (riven fluffig med Microplanejärn)
svartpeppar
1 dl milt olivolja
salt (bara lite, osten är salt)
Mosa sardellerna fint med gaffel. Vispa i äggula, senap, citron, vinäger, vitlök, svartpeppar. Droppa i olivoljan (som när man gör majonnäs).
Smaka av med salt. Låt gärna stå och mogna en stund i kylskåp.
Sedan är det bara att grilla och strimla kyckling, smöra och steka krutonger, skära upp sallad och ställa fram parmesanost och dressing så får var och en montera sin sallad.
10. RÄKSÅS
Att servera till kokt fisk eller fiskgratäng.
300 g räkor
2 st charlottenlök
timjan
persilja
paprikapulver
cayennpeppar
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
2 dl grädde
redning
Skala räkorna. Lägg räkstjärtarna i kylen (serveras till fisken) och fräs räkskalen i en rejäl klick smör tills räkskalen vitnar. Låt räkskalen steka med hackad charlottenlök, några kvistar timjan och persilja (har du inte färsk får torkad/fryst duga), 1 tsk paprikapulver och en knivsudd cayenne. Häll i vitt vin och buljong. Bäst är förstås hemgjord buljong men från flaska kan duga. Koka i 15 minuter. Sedan är det dags att sila ifrån vätskan. Häll grädde i räksåsen och koka ihop. Red såsen och smaka av med salt och peppar (cayenne).
Om du vill göra fiskgratäng så gör så här:
Lägg rödspättefiléer i botten på en form. Häll på citronsaft och en skvätt vitt vin. In i ugnen ca 10 min, ta ut igen när fisken nästan är färdig. Lägg ett lock eller en tallrik på fisken och häll försiktigt av vätskan.
Gör ett gott potatismos (mjölig potatis, grädde, mjölk, salt, peppar). Blanda i en äggula.
Häll sås över fisken (ungefär hälften av receptet ovan är lagom).
Spritsa potatismos i toppar längs formens kant.
Gratinera i 225 grader tills varmt och potatistopparna blir gyllenbruna.
Räkor och ev champinjoner är gott till. Och dill.
11. SYRISK LINSSOPPA
Jättegod och mättande soppa. Citron till lyfter rejält. Enligt receptet från tidningen Gourmet nr 1 2016 kan man även servera med varmrökt lax, arabiskt tunnbröd och ev en klick matlagningsyoughurt.
3 msk mild olivolja
1 finhackad gul lök
2 tsk malen spiskummin
lite cayennepeppar
2 vitlöksklyftor (rivna eller mortlade med lite salt)
300 g röda linser
1,5 liter vatten eller grönsaksbuljong (jag tog 0.5 l hemgjord kycklingbuljong och resten vatten)
200 g mangold eller spenat (grovhackad)
salt
citronklyftor
Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt spiskummin, cayenne och vitlök., rör om. Tillsätt linser, rör om. Tillsätt vatten/buljong. Koka i 30 minuter (eller lite längre) tills linserna är mjuka. Tillsätt de grovhackade gröna bladen. Koka några minuter. Smaka av med salt, citron och ev peppar.
12. VINTERSALLAD MED QUINOIA
Quinoia gör en sallad saftig och mer mättande. Här med grönsaker som funkar även på vintern.
Quinoia (vit), 1 dl eller så
Citron
Olivolja
Salt
Peppar
Persilja (fryst går bra)
Röd paprika (eko), hacka i halvcentimeter stora kuber.
Zucchini, hacka i halvcentimeter stora kuber.
Salladslök, skär i fina skivor
Ev avokado, i små bitar
Ev morot (skär strimlor med potatisskalare, hacka strimlorna i småbitar)
En påse babyspenatblad (65 g), grovhackad
Skölj quinoian ordentligt, låt den gärna ligga i blöt ett tag och byt vattnet för att bli av med bitter smak. Koka i 20 minuter. Häll av och låt svalna.
Gör en dressing av citronsaft, olivolja, salt, peppar och persilja. Blanda med den kalla quinoian. Rätt mycket citron ska det vara!
Blanda i resten av de hackade grönsakerna.
Gott även nästa dag!
13. VÅRLIG FRITTATA
Recept från någon Coop-tidning tror jag, något redigerat. Mättande, fluffiig och god.
250 g zucchini (rätt liten)
300 g fast potatis
6 ägg
250 gr ricottaost
färska örter t ex persilja, basilika, timjan, dill
olivolja
salt
svartpeppar
Skala och riv zucchinin. Bland med salt och lägg i ett durkslag.
Riv potatisen.
Krama ur så mycket vätska ur potatisen som det går och stek den i olivolja på låg värme i 5 minuter.
Krama ur så mycket vätska ur zucchini som det går och stek den med potatisen några minuter till.
Lägg potatisen/zucchinin på en tallrik och svalna något.
Vispa äggen, ricotta. Blanda i finhackade örter, salt, peppar och potatis/zucchini.
Häll i form – t ex stekpanna som tål ugn. Jag gör det enkelt och skrynklar till ett bakplåtspapper och lägger i pajform).
I ugn i ca 25 minuter i 175 minuter.
Svalna något.
Lägg på t ex avacadoklyftor, kryddkrasse och rädisskivor.
Serveras med t ex rökt lax.
Man kan förmodligen ha någon form av ost på/till om man vill det.
14. KIKÄRT- OCH GRÖNSAKSRÖRA
Detta kan vara billig studentmat tillsammans med ris (Fredrik!) eller serveras med kycklingklubbor och yoghurt-mynta-sås.
2 burkar kikärtor (färdigkokta, eller koka egna)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
några hekto champinjoner
3 kokta potatisar
1 paprika
4 tomater
ev fler grönsaker som 1 zucchini eller blomkålsbuketter
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
lite cayennepeppar
svartpeppar
salt
1 dl vitt vin
2 dl buljong (kyckling eller grönsaks)
lite citronjuice
Skölj kikärtorna väl och låt dem rinna av.
Finhacka vitlöken och hacka löken.
Häll olivoljan i en stekpanna och fräs spiskummin, koriander, gurkmeja, cayenne och lök och vitlök. Häll i vin och buljong och låt koka ihop lite grann.
Hacka grönsakerna, blanda ihop med kikärtor och såsen.
Koka ihop ca 15 minuter tills grönsakerna är lagom mjuka.
Smaka av med salt, peppar och lite citron.
15. AUBERGINEGRATÄNG
Den här gratängen är jättegod och mättande. Som huvudrätt i en vegetarisk måltid eller med grillad kyckling t ex. Såg rätten först i ett Jamie Oliver-program.
2 stora auberginer
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
3 burkar krossade tomater (Mutti är bäst)
10 skivor vitt bröd
En rejäl knippa slätbladig persilja
1 dl olivolja
ev 2 paket mozzarella
salt, svartpeppar, basilika, oregano.
Skala auberginen. Skiva i centimetertunna skivor. Salta varje skiva väl och lägg i ett durkslag. Vänta minst en kvart. Efter ett tag sipprar den bruna, bittra saften ut. Skölj bort den och torka skivorna. Stek skivorna i olivolja så att de blir genomstekta. Låt dem svalna på hurhållspapper så att överflödig olja sugs upp. (Tips! Det här är den besvärligaste processen av gratängen. Den late köper istället två paket färdiggrillad aubergine på Picard.)
Finhacka löken och vitlöken. Fräs den i olivolja på låg temperatur tills löken är alldeles mjuk utan att den tar färg. Häll på tomatkrosset och låt puttra ca 30 minuter. Nu är det dags att krydda tomatröran. Salt och peppar förstås. Några droppar balsamvinäger bryter syran och gör smaken rundare. Lite torkat basilika och oregano är också gott.
Skölj och torka en rejäl knippa persilja. Hacka fint. Förhoppningsvis har du en maskin som kan hjälpa till med det. Jag kör i min assistent tills persiljan är finhackad. Sedan kör jag även i det kantskurna brödet tills jag har ett fint grönt brödsmul. Då kör jag i minst en dl olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Riv mozzarellan i sockerbitsstora bitar (eller välj minimozzarella). Om gratängen är tillbehör till kötträtt behövs egentligen ingen ost men om det är en vegetarisk måltid så tillför den mättnad. Och så är det ju gott!
Nu är det dags att montera. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en eldfast form av större format. Aubergineskivor i botten. Därpå tomatröran. Strö på persilje/brödtäcket och placera sist ut mozzarellabitar jämnt över ytan. Kör i ugnen tills det är genomvarmt och börjar bli gyllenbrunt.
16. ENCHILADAS
Ett recept från tidningen Mer smak nr 8 2016 som jag tycker är riktigt bra och lättlagat. Jag bytte ut orginalreceptets majs bot blandade bönor och har bytt ut grönkål mot spenat. Kan serveras som vegetarisk huvudrätt tillsammans med guacemole, eller med t ex grillad kyckling som tillbehör.
4 enchilladas:
4 tortillabröd
1 burk blandade kokta bönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
2 tomater
140 gram färsk spenat (baby)
2 msk creme fraiche
1-2 dl riven ost (racletteost blir gott)
spiskummin, koriander, salt, svartpeppar
Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs i olivolja tills löken är mjuk utan att den tar färg. Låt även spiskummin (ca 1 tsk) och malen koriander fräsa. Häll i finhackade tomater och spenat och rör runt tills spenaten "kollapsat". Ta bort från värmen. Rör i väl avsköljda bönor, creme fraiche och 1 dl ost. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran på 4 tortillabröd. Vik dem till halvmånar och lägg i ugnsfastform. Strö ev över 1 dl ost till. In i ugnen några minuter (tills de är vara och osten smält).
17. BEURRE BLANC
Fransmännen kan det här med sås och den här klassiska såsen är grymt god till kokt eller stekt fisk. Den är väldigt kaloririk men det räcker med en liten sked för den är så smakrik. Det här receptet räcker till 4 små portioner. Hämtat från ICA.se
2 schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
2 dl torrt, vitt vin
3 dl grädde
75 g rumsvarmt smör, skuret i kuber
salt och peppar
citron
Hacka schalottenlöken fint. Koka med vinäger och vin tills det nästan kokat torrt (utan att bränna). Under tiden kokas grädden ihop till nästan halva mängden i en annan kastrull. Häll över över den ihopkokta grädden över det kokta lökhacket och låt koka upp. Tag sedan kastrullen av värmen och vispa i i smöret en kub i taget. Smaksätt med salt, vitpeppar, citron och ev hackad gräslök. När smöret är i rört bör man inte värma såsen igen för då riskerar den att spricka.
18. MAJONNÄS
Liten sats. Från Vår kokbok. Blir ca 2 dl majonnäs.
1 äggula
1/2 msk citronsaft (eller 1/4 msk vitvinsvinäger)
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
lite vitpeppar
1,5 dl rapsolja
Vispa äggula, citronsaft, senap och kryddor. Häll i lite olja. Häll i oljan lite i taget, vispa kraftigt.
19. GRÖNSAKSPAJ
Matig grönsakspaj som kan serveras t ex tillsammans med grillad fläskkarré, tzatsiki och en grönsallad. Godast och snyggast blir pajen om äggstanningen inte sipprar under skalet. Tricket är att hålla skalet helt, utan sprickor. I den här pajen har jag också testat att lägga ett laget spenat i botten som "impregnerar" skalet från den våta fyllningen. Det blir en ganska stor paj (30 cm pajform) och räcker till 5-6 personer om det serveras kött till. Degen är från Anna Bergenström, fyllningen min.
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g kallt smör i kuber
1 msk kallt vatten
Kör i matberedare: först mjöl, salt och smör. När smöret smulats i småbitar så häll i vattnet. Kör på hög hastighet så blir det en degklump på några sekunder. Lägg degen i en påse, platta ut den till en ganska tunn kaka så går det lättare att kavla sedan. Låt vila i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen ur kylskåpet. När den varit ute i rumstemperatur ett tag går det att kavla den. Kavla ut till ett ganska tunt ark. För degen inte ska gå sönder är det bra att ströa med mjöl och vända degen då och då så att den inte fastnar. Kavla gärna på ett silikonunderlag så går det enkelt att föra över degarket till pajformen. Tryck försiktigt fast degen utmed kanterna så att den inte går sönder. Går den sönder så laga med en bit lös deg. Lägg i bakplåtspapper och "baking beans" (alternativt torra ärtor). Baka i 10-20 grader tills skalet är klart utan att bli bränt. Ta bort bönorna och låt svalna. Hit går det bra att förbereda.
Fyllning:
5 ägg
3,75 dl standardmjölk
1 paket minimozzarella (12 st)
12 cocktailtomater
1 liten zucchini
1 dl purjolök
1 paket babyspenat (70 g)
1 kruka basilika
Vispa ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar, ev lite cayenne.
Låt minimozzarellabollarna rinna av och skär dem i halvor.
Skär tomaterna i halvor.
Skiva purjon och tag isär ringarna.
Skär zucchinin i sockerbitsstora kuber.
Dags att sätta på ugnen. 225 grader.
Lägg spenaten i botten på pajskalet. Lägg på basilikabladen, purjon, zuchinin och sist tomathalvor och mozzarella, gärna i ett jämn, snyggt mönster,
Sist häller du på äggstanningen och sedan skjuts in i ugnen med en gång.
Blir färdig på ca 30 minuter, kolla så att äggstanningen stelnat.
20. CAPONATA
Matminne från Sicilien. Man kan göra den på många olika sätt. I den här friterar jag auberginen vilket förstås är lite krångligt men det blir mycket krämigt och gott. Gott som en röra till något grillat eller som pastasås.
1 stor aubergine
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 stjälkar bladselleri
tomater: ca 8 stora (eller fina konserverade körsbärstomathalvor, en burk gula och en burk röda)
(ev paprika, mandel och oliver)
salt, peppar, vitvinsvinäger
oregano och basilika, gärna färsk.
Skär auberginen i små kuber. Blanda med salt och lägg i ett durkslag så att bitterämnena rinner av. Skölj. Torka. Fritera i rapsolja tills de är mycket mjuka och börjar ta färg. Låt oljan rinna av. Ställ dem åt sidan.
Fräs lök och vitlök i rikligt med olivolja tills den är mjuk.
Tillsätt bladselleri och tomater (samt paprika och flagad mandel om du vill ha med det). Koka 10 minuter.
Rör i auberginekuberna.
Smaksätt med ganska mycket vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Toppa med oliver och örtkryddor.
21. ROTSELLERKLYFTOR
Mycket gott tillbehör till kött, eller på egen hand förstås.
1 rotselleri (välj gärna en rund och fin så att det blir snygga klyftor).
50 g smörkruspersilja, finhackad.
Skär av den jordiga delen av sellerin. Skala hela (eller skrubba väl). Linda in den väl i aluminiumfolie och baka i 175 grader i 2 timmar. Låt svalna lite, skär i klyftor. Om du vill förbereda så lägg klyftorna i en eldfast form och värm när det är dags.
Bryn smöret: värm på medelvärme. Vispa ordentligt till smöret börjar bli kolabrunt och en nötig doft kommer fram. Häll då omedelbart över i ett annat kärl så att smöret inte bränner. Skeda gärna upp de vita mjölkproteinerna som ligger på ytan. Hit kan du förbereda och värma upp smöret försiktigt inför servering. Skeda smöret över de varma klyftorna och strö över persilja.
22. SOTAD BROCCOLI
God och matig vintersallad.
1 msk dijon
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad dragon (eller en kruka finhackad färsk
1/2 msk flingsalt
svartpeppar
1 dl olivolja
500 g broccoli
65 g babyspenat
Gör först dressingen:
Vispa ihop allt utom broccoli och spenat, olivoljan lite i taget så att det blir en jämn sås
Skär broccolin i skär i tunna skivor. Stek i torr panna så att de blir lite sotade. Blanda ner i dressingen medan broccolin är varm. Lägg i plastpåse (bäst blir det om man vakuumförpackar). Hit kan du förbereda. Vid servering: Blanda ner babyspenat.
23. MAJAS BROCCOLI
ca 300 g broccoli
2 msk citronsaf
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolj
1 tsk salt
Blanda dressingen. Koka broccolin i buketter i några minuter. Häll över broccolin.
24. MOROTSSALLAD
En fräsch sallad med lite sting som säkert passar till asiatisk mat men också är otippat god till t ex fläsk med löksås!
Först dressingen:
En halv pressad citron
En skvätt olivolja
"En tumme" riven ingefära
lite cayenne, salt och peppar
Grönsakerna
Två stora grovrivna morötter
och i övrigt vad man råkar ha hemma ...
Jag tog:
2 salladslökar
Lite basilika
broccoligroddar och solrosskott
Skulle säkert också vara gott med ett rivet äpple...
25. LITEN OSTPAJ
En god liten paj att servera på en buffé eller som tillbehör till något. Skulle säkert vara gott att göra minipajer och servera som drinktilltugg. Ingredienserna är anpassade för en rätt liten pajform (24 cm) och en rätt tunn men smakrik paj. Det går förstås utmärkt att dubblera fyllningen. Pajdegen är jättebra men kräver någon form av assistent. Jag kör ihop den med en roterande kniv. Måste man använda händerna får man försöka vara lätt på handen och tillföra 1 msk kallt vatten.
Pajdeg2 dl vetemjöl
lite salt
100 g kallt smör i kuber.
Fyllning100 g grovriven ost (smakrik, blanda gärna flera olika sorter inkl lite parmesan)
0,5 dl philadepliaost
lite färsk spenat
2 ägg
2 msk grädde
salt och peppar + lite cayenne
Kör ihop degen. Platta ut den tunt i en plastpåse och låt vila i kylen minst en timme. Kavla sedan ut degen tunt och fyll en form.
Trick: om man lägger in den degfyllda formen i frysen i 10 minuter innan gräddning så glider inte kanterna ner.
Förgrädda 10 minuter i 100 grader. Det här kan göras i förväg.
Vispa ägg med grädde och Philadelphia. Rör i den rivna osten och krydda.
Lägg ett lager färsk spenat i botten. Det är gott och "impregnerar" botten lite grann så att den håller sig frasig.
Häll i fyllningen och grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills äggen rest sig och fyllningen fått vacker gylllene färg.
26. CHEPCHOUKA
Jag läser ständigt barn- och ungdomsböcker , gärna gamla favoriter som Ture Sventon. Ture Sventons gode vän Herr Omar talar ofta om rätten Chepchouka "en lätt men samtidigt närande grönsaksrätt som särskilt väl lämpar sig heta dagar då ökenvinden blåser". Jag hittade det här receptet på en blogg som heter "Agges LCHF" och det är riktigt gott. Enligt Agge ska den serveras med kokta ägg!
Champinjoner (400 g)
Zucchini (400 g)
Paprika (300 g)
smör
grönsaksbuljong
crème fraîche (en halv dl)
tomatpuré
spiskummin
vitlök
cayenne
paprikapulver
salt och peppar
ev örtkryddor
Skär upp grönsakerna och stek dem i smör och kryddor. Låt tomatpuré och vitlök fräsa med mot slutet. Häll i buljong (måttligt, det ska vara en röra, ingen soppa). Koka tills grönsakerna är lagom mjuka. Tillsätt crème fraiche och ev finhackade örtkryddor. Servera med kokta ägg (eller grillat).
27. FILODEGSPAJ MED SPENAT
Receptet är hämtat från Göteborgsposten där den kallas "Pita med västerbottenost och örtolja". Det lär vara en bosnisk rätt. Jag har lagt till spenaten. Funkar bra som huvudrätt med sallad. Kan även ätas kall.
10 ark filodeg
rapsolja
1 ägg
Fyllning:300 gram Philadelphiaost
150 g riven västerbottenost
3 ägg
2,5 dl standardmjölk
200 g babyspenat
Örtolja2 dl färsk persilja
1 dl färsk mynta
1 dl olivolja
0,5 tsk citronzest
Tina filodegen om den är fryst
Ugnen på 175 grader.
Mixa ihop örtoljan (eller finhacka om du inte har mixer)
Vispa ihop äggen med mjölk och lite salt och svartpeppar.
Ta en ugnsfast form, pensla med rapsolja, klä formen med tre ark filodeg.
Nu ska vi göra som en "lasagne" med tre lager fyllning och två ark filodeg mellan varje lager.
Degen är ju rätt ömtålig så jag tycker att det är lättast att spritsa ut philadelphiaosten alternativt klicka ut den.
Hur som helst:
Ovanpå de tre första filodegslagren: 1/3 av philadelphiaosten, 1/3 av västerbottenosten, 1/3 äv ägg-mjölkblandningen, 1/3 av örtoljan, 1/3 av spenaten.
På med två ark filodeg och ta nästa tredjedel av allt enligt ovan.
Två ark till och sista tredjedelen av fyllningen.
Till sist tre ark filodeg på toppen. Pensla med rapsolja och sedan ett uppvispat ägg.
Grädda i 30 grader. Den håller ihop bättre om den får svalna lite innan den skärs upp i rutor.
28. Schalottenlöksås /Sauce à l'échalote
En mycket fransk sås som passar till exempelvis flankstek. Stek köttbiten och den sedan gotta sig i såsen en stund.
Mycket schalottenlök (typ 12 st små)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl kalvfond (alltså inte så mycket sådan där koncentrerad utan utspädd så att det smakar som en kraftig buljong)
1 dl rödvin
20 g smör
persilja
Fräs schalottenlöken och vitlöken i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll i fond och vin, koka ihop lite. Krydda med salt och peppar. Toppa med rejält med persilja.
29. Broccoliplättar
Ur en fransk tidning. Som en liten smårätt till en sallad eller alternativ till kött i en större måltid. Blir 4 plätta150-200 g broccoli
1 ägg
2 msk /20 g kikärtsmjöl
Koka broccolin. Låt rinna av. Mosa/finhacka.
Vispa upp 1 ägg. Blanda i kikärtsmjölet och broccolimoset. Salta och peppra. Stek gyllene på bägge sidor i smör eller olja.
30. Aubergineragu
Ur boken "Tomat tomat" av Julia Tuvesson. Tar lite tid att hacka allt men kan förberedas, är gott och mättande. Obs! Ska stå i ugnen i 6 timmar så börja i tid!
2 medestora auberginer
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
2 stjälkar blekselleri
2 msk tomatpuré
2 msk ljus misopasta
1 dl vitt vin
2 burkar San Marzanotomater
2 dl vatten
2 tsk dijonsenap
1 tsk chiliflakes
1 tsk sherryvinäger
1 parmesanskalk
50 g soltorkade tomater
1 bouquet garni
30 g smör
salt och peppar
Skala auberginen, skär i små bitar. Blanda med salt. Låt stå i 30 minuter. Skölj av. Låt torka upp. Stek i rikligt med olivolja ca 20 min tills den är mjuk.
Finhacka lök, morot, seller, vitlök. Stek med auberginen tills allt är mjukt.
Stek med tomatpurén några minuter.
Häll i vinet och låt koka in.
Tillsätt tomater, vatten, dijon, chiliflakes, vinäger, parmesanskalk, finhackade soltorkade tomater. Låt koka upp och koka ihop en liten stund.
Hysta i bouquet garni och låt sedan stå i 125 grader i 6 timmar med lock. Rör ibland.
Plocka upp parmesanskalk och bouquet garni. Smaka av med salt och peppar.
Serveras med pasta, t ex Rigatoni.
Koka pastan. häll den nästan färdigkokta pastan med några dl kokvatten i ragun. Låt pastan koka. färdigt i ragun.
Servera med parmesanost.