Recept under denna rubrik:

  1. Madeleinekakor

  2. Rabarberpaj

  3. Vaniljkräm (till tårta)

  4. Mrs Clintons Chocolate Chip Cookies

  5. Smöriga snittkakor

  6. Bittersöt Persikomarmelad

  7. Veras sockerkaka

  8. Hannas franska äppelkaka

  9. Morotskaka

  10. Dajmtårta

  11. Chokladbollar

  12. Brownies

  13. Katjas äppelpaj

  14. Mandelglass

  15. Annas pudrade citronrutor

  16. Dagismuffins

  17. Kaffekaka

  18. Enklaste sommartårtan

  19. Amerikanska plättar

  20. Energikakor

  21. Päron- och chokladkaka

  22. Äppelmos

  23. Tysk citronkaka

  24. Kladdkaka

  25. Tiramisu

  26. Mandelkaka

  27. Cheesecake

  28.  Pannkakor

  29. Frasig rabarberkaka

  30. Kanelbullar

  31. Äppelkaka med fullkorn (!)

  32. Pannkaka med fullkorn (!)

  33. Hallonsylt utan socker.

  34. Pekankolapaj


1. MADELEINEKAKOR

Recept från Leilas blogg

Det blir 12 kakor.

75 g mjukt smör

3/4 dll strösocker

1 tsk vaniljsocker

skal av en citron

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

1 tsk bakpulver

Vispa smör, socker och citron ljust och fluffigt. Rör ner ägg. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det. Spritsa i smorda madeleineformar. 10 minuter tills de blir gyllene.
Mitt tips: häll smeten i en spritspåse, mycket enklare att få lagom mängd i formarna. Jag har också läst i en fransk kokbok att madeleinerna blir bättre om smeten vilar i spritspåsen i kylskåpet några timmar eller gärna under natten. Fungerar mirakulöst bra!

2. RABARBERPAJ

Det här är makens favorit som vi gör hela sommaren, inte bara på försommaren när rabarberna är som spädast. Ibland blandar vi upp med äpplen och kallar det då rabäppelpaj. Smuldegsreceptet kommer från början från min f d arbetskamrat Katja.

500 g rabarber

1 msk potatismjöl

1 dl strösocker

Skala rabarberna (utomhus, de ger hemska fläckar), häll i en stor pajform eller liten långpanna (min är 32 x 22 cm). Blanda i 1 msk potatismjöl och 1 dl strösocker. Kör i 175 grader tills de är halvmjuka. ca 10 minuter.

Smuldeg:

3 dl havregryn (Gyllenhammars är bäst)

3,5 dl vetemjöl (= 210 gram)

1,5 dl strösocker

200 g smör

Jag blandar detta med K-spateln i min älskade Kenwood Major. Går säkert bra med annan assistent eller med snabba händer också. Strö på "strulet" ovanpå de halvmjuka rabarberna. Förr ripplade vi på lite ljus sirap ovanpå. Det blir knäckigt och vackert då, men för sött tycker maken numera. Skjuts in i ugnen. 175 grader tills den blir gyllene med ljusbruna toppar. Glass eller grädde till.


3. VANILJKRÄM (TILL TÅRTA)

Till en riktigt svensk sommartårta med jordgubbar behövs en god vaniljkräm. När jag surfar efter recept och hittar någonting av Leila Lindholm så vet jag att det brukar bli bra. Det här receptet kommer från Leila.se. Min enda ändring är att jag inte använder vaniljstång. Jag har hittat riktigt fint vaniljpulver som enbart innehåller vaniljstång (inte att förväxla med vaniljsocker) som jag tycker funkar bra.

5 dl standardmjölk

1 knivsudd Bourbon vaniljpulver

1,5 dl strösocker

7 äggulor

0,75 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Koka upp mjölken, vispa i vaniljpulvret.

Vispa äggulor, strösocker och majsstärkelse vitt och pösigt.

Slå den varma mjölken över äggsmeten under vispning.

Häll tillbaka i kastrullen. Värm upp under kraftig vispning tills krämen tjocknar.

Häll över i en kall skål. Smält smöret i den varma krämen under vispning. Fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl krämen.


4. Mrs Clintons Chocolate Chip Cookies

Receptet är riktigt bra och är hämtat ut tidningen "Vår Bostad" 1994. Enligt tidningen togs detta recept fram under Bill Clintons presidentvalskampanj för att visa att Mrs Clinton inte bara var jurist utan också en duglig hustru!

75 gram smör

0,5 dl strösocker

1,5 dl farinsocker

0,5 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 kryddmått salt

2 dl havregryn

125 gram mörk choklad (drops eller hackad)

Rör smör och de olika sorterna socker mjukt. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda väl med smeten. Rör i havregrynen och till sist chokladen.

Klicka ut på bakplåtspapper (ca 30-40 små kakor)

Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Låt kakorna svalna på plåten några minuter innan de för över till galler.


5. SMÖRIGA SNITTKAKOR

Det fina med de här kakorna är att de går så väldigt snabbt att göra. 20 minuter från start till kakfat. Jag vet inte varifrån receptet kommer, det delades på en arbetsplats för många år sedan.

Börja med att sätt på ugnen på 200 grader.

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

2 tsk bakpulver

300 gram vetemjöl

Rör socker och smör pösigt. Blanda i resten av ingredienserna. Dela degen i fyra längder. Rulla ut dem direkt på bakpapperstäckt plåt. Platta till.

Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Skär på plåten medan de är varma (gärna på snedden så att det blir snygga romber). Låt svalna på plåten.


6. BITTERSÖT PERSIKOMARMELAD

Detta är ett gammalt recept ut Ica-kuriren som är särskilt god på Digestivekex till en kopp te.

2 grapefrukter

3 dl vatten

1 kg färska persikor

1 påse äppelpektin (gul Melatin)

1,1 kg strösocker

1 tsk vaniljsocker

Skrubba och skölj grapefrukterna (välj om möjligt ekologiska). Skär grapefrukterna i klyftor (med skalet på) och skiva klyftorna mycket tunt. Koka dem med vattnet under lock tills de är mjuka.

Skala persikorna (inte helt nödvändigt). Halvera dem och tag ut kärnorna. Skär fruktköttet i tunna skivor och blanda ner dem i grapefruktmoset.

Rör ner melatoninpulvret, koka upp och låt stormkoka i 1 minut.

Rör ner sockret. Koka upp igen och låt koka i 1 minut.

Skumma väl. Smaka av med vaniljsockret.


7. VERAS SOCKERKAKA

Detta recept kommer från Prinsessornas kokbok. En legendarisk gammal kokbok med många recept som inte är så lätthanterliga (t ex att göra eget sockervadd att dekorera tårtor med!). Sockerkakan är mycket lätt och luftig och perfekt som tårtbotten.

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl vetemjöl (60 g)

1,5 dl potatismjöl (140 g)

2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form.

Grädda i 175 grader i 30-40 minuter (tills torr)


8. HANNAS FRANSKA ÄPPELKAKA

Även detta recept kommer från Prinsessornas kokbok, är mycket god och inte lika mastig som många andra äppelkakor. Glutenfri dessutom.

Till kakan ska man ha äppelkompott (något man tydligen alltid hade hemma förr). Jag tar några goda äpplen, t ex Aroma, skalar, kärnar ur, klyftar och kokar lätt med lite socker och väldigt lite vatten). De ska bli mjuka men inte mosiga.

100 gram smör

3/4 dl socker

125 gram sötmandel, skållad och mald.

1/2 citron

2 äggulor

3 äggvitor

Rör smör och socker pösigt.

Blanda i mald mandel, rivet citronskal och citronsaft.

Rör ner äggulorna en och en.

Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner det i smeten.

Lägg god, väl avrunnen äppelkompott i en eldfast form. Ös över smeten.

Grädda i 225 grader tills smeten fått en gyllengul färg.


9. MOROTSKAKA

Ett recept jag klippt ur en tidning för längesedan och som alltid fungerar. En sats blir en rejäl kaka i vanlig sockerkaksform. 2 satser räcker till en hel långpanna.

4 ägg

350 gram finrivna morötter

2,25 dl rapsolja

4,5 dl vetemjöl (270 g)

4,5 dl strösocker

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk mald kanel

Glasyr:
100 gram Philadelphiaost

0,5 dl mjukt smör

2,25 dl florsocker (135 g)

1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg, morötter och olja pösigt.

Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner dem i morotsmassan.

Grädda i 175 grader i 60-70 minuter.

Blanda alla ingredienser till glasyren till en jämn smet. Bre på den när kakan svalnat. Gör snygga ränder i glasyren. Den pyssliga dekorerar med några morötter i marsipan!


10. DAJMTÅRTA

Ett recept jag fått av svärmor. Hon trollar ofta fram någon god dessert ur frysen efter maten.

4 äggvitor

100 gram malda nötter

2 dl strösocker

Till krämen:
4 äggulor

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

4 små dajm

Flagad sötmandel

Vispa äggvitorna hårt. (Spara gulorna!) Vänd ner nötter och 2 dl socker. Lägg smörpapper i en springform och bred ut smeten.

Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.

Gör krämen genom att vispa äggulor och 1 dl strösocker pösigt.

Vispa grädden till ganska hårt skum.

Krossa dajmen.

Blanda allt och bred på nötbotten när den svalnat.

Strö över mandelflagorna.

Låt stå i frysen minst 3 timmar.

Ta ut 1/2 timme innan servering.


11. CHOKLADBOLLAR

Barnsliga kakor! Det här receptet med cocosflingor i bollarna är lite elegantare och bättre än många andra.

3/4 dl strösocker

2 dl havregryn

1,5 cocosflingor

0,5 dl kakao

1 litet ägg

2 tsk vaniljsocker

45 gram rumstempererat smör

Cocosflingor att rulla bollarna i.

Blanda allt.

Rulla bollar. Rulla dem i cocos. Kyl.


12. BROWNIES

Ett pålitligt recept på brownies som t o m har imponerat på besökande amerikaner.

200 gram smör

100 gram mörk choklad

4 ägg

5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

3,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Smält smöret. Häll i chokladen i bitar och låt även den smälta. Låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör i sockret lite i taget.

Häll i chokladsmöret i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och sikta i. Rör slätt.

Jag har en liten långpanna som är 20 x 30 cm som är precis lagom stor för denna sats. Formen smöras och brödas (eller lägg i ett bakplåtspapper).

Grädda i 175 grader i 35 minuter.


13. KATJAS ÄPPELPAJ

Det här är min fd arbetskompis Katjas originalrecept med äpplen (som återkommer i receptet på rabarberpaj).

Skala, kärna ur och klyfta goda äpplen (t ex Aroma).

Blanda dem med en gnutta socker och lite kanel.

Lägg dem i en smord pajform och strö över smuldegen:

Smuldeg:

3 dl havregryn

3,5 dl vetemjöl (= 210 gram)

1,5 dl strösocker

200 g smör

Blanda snabbt ihop alla ingredienser. Strö på "strulet" ovanpå de äpplena. Rippla på lite ljus sirap.

Grädda i 175 grader tills den blir gyllene med ljusbruna toppar. Glass eller grädde till.


14. MANDELGLASS

Jag tror att receptet är hämtat ur någon gammal glassmaskinsinstruktion. Hur som helst en god efterrätt när man inte orkar så mycket. En enda kula i ett cocktailglas blir snyggt. Extra gott med en tesked Kahlua (kaffelikör) hälld över.

70 gram sötmandel

1,25 dl strösocker

2 äggulor

2,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

Skålla, skala och mal mandeln.

Vispa strösocker och äggulor luftigt.

Vispa grädden.

Blanda ihop allt.

Kör i glassmaskin (eller lägg i frysen, ta upp och rör om då och då).


15. ANNAS PUDRADE CITRONRUTOR

Anna Bergenström är en av Sveriges bästa och mest pålitliga kokboksförfattare. Här är ett av hennes recept på en kaka som passar bra på t ex en sommarbuffé. kakan har en intensiv och härlig citronsmak, lite som Fox-kola! Några färska hallon till är inte fel.

Ca 35 kakor

Till degen:

225 gram vetemjöl

65 gram strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

225 gram rumsvarmt smör

Till citronkrämen:

6 ägg

350 gram strösocker

60 gram vetemjöl

rivet skal av 2 stora citroner (Kravmärkta om möjligt)

1,5 dl pressad citronsaft

florsocker att pudra över

Blanda ihop degen i matberedare (med kniv). Lägg bakplåtspapper i en långpanna (23x35 cm) och platta ut den med mjölade fingrar. Försök att låta degen gå upp lite på kanterna så att det blir som ett pajskal. Låt vila minst 15 minuter (helst kallt). Picka med en gaffel. Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Under tiden gör du krämen. Vispa ägg och socker pösigt. Tilsätt vetemjöl, citronskal och citronsaft. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda på nedersta falsen i 10-12 minuter eller tills den knappt stannat. Pudra rätt mycket florsocker över den varma kakan och låt den sedan kallna helt. Skär i rutor ca 4 x 4 cm.


16. DAGISMUFFINS

Detta recept fick vi från barnens dagis för många år sedan. Det är så enkelt att bokstavligen varenda unge klarar av det (med lite hjälp att hantera ugnen). Visst finns det elegantare och mer chokladintensiva muffins men ibland är också det enkla gott. Tjusningen med det här receptet är att det inte måste gå undan, inga kritiska moment då allt måste vara färdigt och man ska inte vispa för mycket. Muffinsen ska bli lite sega och kladdiga!

4 ägg

5 dl strösocker

8 msk kakao

2 krm salt

3 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

200 gram smör.

Smält smöret. Vispa (lätt) ihop ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser och rör i. Häll i det smälta smöret.

Häll i muffinsformar.

Grädda i 10-12 minuter i 200 grader. Först pöser de upp och sedan sjunker de ihop. Ytan ska vara lite torr och sprucken när de är färdiga.


17. KAFFEKAKA

Jag vet inte varifrån receptet kommer, jag tror att jag har kombinerat en kakbotten från ett recept med en glasyr till en haloweentårta. Glasyren får mönster av spindelnät och därför har kakan hemma hos oss också gått under beteckningen "Spindeltårta". Jag kallar den kaffekaka eftersom den passar bra till en kopp kaffe efter en helgpromenad på vintern.

Apelsinkakan:

2 ägg

2 dl strösocker

2 tsk rivet apelsinskal (Krav-märkt om möjligt)

150 gram vetemjöl

1 tsk bakpulver

125 gram smält smör

1 dl pressad apelsinsaft

Vispa ägg och socker.
Blanda i apelsinskalet.
Blanda de torra ingredienserna.
Häll i apelsinsaften i det smälta smöret.
Blanda ner de torra och de flytande ingredienserna hälften i taget.
Häll i smörad och bröad rund sockerkaksform.
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna.

Glasyr:

100 gram mörk choklad

0,5 dl vispgrädde

1 tsk smör

50 gram vit choklad

Värm mörk choklad, smör och vispgrädde på låg temperatur. Bred på det på kakan.
Smält även den vita chokladen. Lättast är att lägga den i en spritspåse eller en stadig plastpåse och mikra försiktigt.

Spritsa ett "spindelnät" av den vita chokladen genom att göra både linjer som strålar ut från kakans mitt och mittcentrerade cirklar. Ska återkomma med bild nästa gång jag gjort kakan!


18. ENKLASTE SOMMARTÅRTAN

Det här är den tårta som jag helst gör när det finns tillgång till färska jordgubbar och jag inte vill lägga alltför mycket tid i köket.

Du behöver en kakform som ger en upphöjd botten så att kakan får en kant.

100 gram smält smör

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 nypa salt

120 gram vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda torra ingredienser och rör ner dem och det smälta, avsvalnade smöret. Häll i smörad och bröad låg, vid sockerkaksform med upphöjd botten. (I min kakform blir det lite för mycket smet, det riskerar att rinna över, så det blir en del smet kvar att slicka i sig!)

Grädda i 175 grader i 30 minuter. Låt svalna på galler.

Strax före servering:

Vispa 2 dl grädde

Skiva en liter jordgubbar

Bred grädden på tårtan och lägg bären på.


19. AMERIKANSKA PLÄTTAR

Ibland vill vi ha tjocka, pösiga amerikanska plättar i stället för tunna svenska.

3 dl mjöl (180 gram)

1 msk socker

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

3 dl yoghurt

2 ägg

1 msk smält smör

Blanda alla torra ingredienser. Rör i yoghurt, ägg och smält smör.

Grädda plättarna i smör på ganska svag värme.

Kanske blåbärssylt till?


20. ENERGIKAKOR

Det här är galet energigivande kakor som provats på fotvandring på Hardangervidda! Detta är förstås ingenting vräka i sig till vardags men när man vill ha något i reserv när man inte vet när man får mat nästa gång är de suveräna.

Receptet är angivet i "mått" man kan alltså välja t ex msk eller dl beroende på hur mycket energi man behöver.

1 mått ljus sirap

1 mått råsocker

1 mått vispgrädde

7-8 mått gryn (blanda havregryn, cornflakes, russin, nötter)

Koka ihop sirap, socker och grädde tills det går att göra kulprov.

Blanda ihop med grynen.

Kavla ut till en kompakt kaka på oljat underlag med oljad kavel.

Skär ut små avlånga bitar och linda in i smörpapper eller aluminiumfolie. Sedan är det bara att gå ut på tur!


21. PÄRON- OCH CHOKLADKAKA

Jag minns inte var receptet kommer ifrån men det är en elegant och lite "vuxen" kaka som passar bra som dessert.

100 gram smält smör

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

5 msk kakao

1 krm salt

90 gram vetemjöl

2 ägg

1 burk konserverade päron

100 gram valnötter

Smält smöret och låt svalna.

Blanda alla torra ingredienser.

Rör ner äggen ett i taget i de torra ingredienserna.

Tillsätt det avsmalnade smöret.

Bred smeten i en smord och bröad springform.

Skär päronen i klyftor och tryck ner dem lite lätt i chokladsmeten (i ett vackert mönster).

Hacka valnötter och strö över.

Gräddas i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 grader.

Kakan ska vara lite kladdig.

Servera med lätt vispad grädde.


22. ÄPPELMOS

Vi har ett Aromaäppelträd och vissa år blir det mycket äpplen. Detta är en kom-ihåg-anteckning till mig själv om hur mos av de äpplena blir bra:

Kärna ur.
Ta bort allt fult men skala ej.
Dela i bitar.
Om äppelbitarna får ligga i ett vattenbad med 1 krm askorbinsyra mörknar de ej.
Mosa äpplena i matberedaren (med 0,25 dl vatten och 1 krm askorbinsyra).
Koka med 1,5 dl strösocker per liter mos i ca 30 minuter.
Låt svalna.
Blanda i Atamon enligt anvisning på påsen.
Häll i burkar.
Frys.


23. TYSK CITRONKAKA

Enkel men elegant kaka med mycket smak av citron.

175 g smör

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Rivet skal från en citron

---

Saften från 1 citron

2 dl florsocker

2 msk vatten


Smält smöret och låt svalna.

Vispa socker och ägg vitt och pösigt.

Blanda vetemjöl och bakpulver.

Häll i mjölblandningen, det smälta smöret och det rivna citronskalet i äggsmeten. Blanda försiktigt.

Häll i en slät sockerkaksform.

Grädda 175 grader i 40 minuter.

---

Blanda citronsaft, vatten och florsocker.

Gör små hål i kakan och skeda över saften så att den sugs upp av kakan. Låt stå ett tag och safta till sig.


24. KLADDKAKA

Bra recept av Louise Johansson som vann första omgången av Sveriges Mästerkock.

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
150 gr marabou mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sått ugnen på 175 grader. 
Smöra och bröa en pajform.
Smält smöret.
Hacka chokladen.

Vispa ägg, socker, vaniljsocker.
Häll det varma smöret över chokladen och rör tills den smälter.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt tills allt är blandat.
Hält formen.
Grädda i ca 18 minuter.
Kakan ska fortfarande vara kletig men inte "skvalpa" när man vickar den.

Servera med vispad grädde. Och gärna hallon eller apelsinfiléer.

25. TIRAMISU

Recept från Leila Lindholm. Angivna mängder kan tyckas lite udda men de är anpassade för att räcka till ett paket savoiardkex och passa precis till en liten avlång sockerkaksform. Görs med fördel dagen innan den ska ätas. Den är inte speciellt söt, lagom tycker jag. Räcker till 6 personer.

3 dl espresso (avsvalnad)
2 2/3 ägg (eller 3 då, om de inte är alltför stora)
0,66 dl strösocker
300 g mascarpone
0,8 dl marsalavin
1,5 dl vispgrädde
200 gram savoiardkex (lady fingers)
2 msk kakao

Separera äggen.
Vispa äggulor med hälften av sockret, fluffigt.
Tillsätt mascarpone och marsalavin till jämn och fluffig smet.
Vispa grädden, vänd försiktigt ned i smeten.
Vispa äggvitor med resten av sockret till stadigt skum, vänd försiktigt ned i smeten.

Lägg plastfolie i en avlång sockerkaksform (så att hela formen är täckt).
Bred ut en lager smet i botten av formen.
Doppa kexen i kaffe. Lite lagom fort, de ska inte blir genomdränkta. 
Lägg ett lager på smeten.
Pudra med kakao.
Lägg smet på kexlagret. Kaffedoppade kex, kakao. Upprepa.
Blir 3 lager i min form.

Vila i kylskåp, gärna över natten.

Vänd upp på avlångt fat/bricka. Ta bort plasten. Pudra med kakao.


26. MANDELKAKA  
Otroligt saftig och god mandelkaka som är utan gluten men som är ganska skör.

Smör och bröa en form (eller flera små!)
Sätt ugnen 160 grader.

120 rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 vaniljstång, eller koncentrerad vanilj
Skalet av 4 obesprutade citroner
4 äggulor (rumstemperade)

240 g mandelmjöl (eller byt ut delar mot färskmalen hasselnöt! gram mot gram), förslagsvis 1/3
1 knivsudd bakpulver

4 äggvitor

250 g ricotta

Vispa smör, 2 dl socker, vanilj och citronskal. Ljust och fluffigt. Tillsätt äggulor. Tillsätt mandelmjöl.

Vispa äggvitor till mjukt skum, tillsätt 1 dl socker och vispa till maräng.

Vänd ner ricotta och maräng i smeten. Försiktigt till jämn smet.

Bred ut och strö ev över flagad mandel.

45 grader för en stor kaka, kortare tid för portionsformar.


27. CHEESECAKE  

Detta är ett recept som vi fått från de amerikanska kusinerna. Lång tradition bakom det .
Skal

1 cup Graham Crackers = 85 g Digestive kex
1/4 cup melted butter = 57 g smör (smält)
1/4 cup sugar = 32 g strösocker

Fyllning

2 cups Philadelphia Cheese = 450 g Philadelphiaost
2 ägg
1/2 cup sugar = 64 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker 


Topping

1/2 pint sour creme = 2,5 dl crême fraiche
1/2 tsk vaniljsocker
2 matskedar strösocker
Mixa ihop ingredienserna till skalet och pressa in i en paj/sockerkaksform (lite oljad). 
Mixa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i skalet. Baka i 175 grader i 20 minuter.
Kyl helt.
Lägg på toppingen. Baka i 175 grader i 5 minuter.
Kyl i minst 6 timmar.
Servera gärna med bär.

28. PANNKAKOR

Till pannkakor behöver man knappast ett recept. Grundprincipen är enkel: 1 dl mjöl och 2 dl mjölk per ägg. Men ibland unnar jag mig en pannkaksfrukost i ensamhet och har då ett recept med större andel ägg som ger 3 pannkakor, lagom till mig.

1 ägg
0,5 dl mjöl
1 dl mjölk
Du får enkelt en slät smet om du först vispar upp ägget, snabbt rör i mjölet så att det blir slätt och sedan tillsätter mjölken. Låt smeten vila en liten stund så blir det lättare att grädda pannkakorna.



Ibland gör vi fullkornspannkakor på nymalt mjöl... Lite stadigare, mustigare och mycket mättande pannkakor. Till oss två blir det lagom med:
2 ägg, 3/4 dl ölandsvete - males, 1,5 dl mjölk. salt. Smeten måste svälla ett tag. Vill man gå all in så koka egen sylt på 250 g hallon, 1 msk honung och 2 msk chiafrön.



29. FRASIG RABARBERKAKAKA

Originalreceptet är till en pajform. Gör man 1,5 recept så räcker det till en liten långpanna. Den större mängden inom parantes.
150 g smör rumsvarmt (225 g)
3 dl strösocker (4,5 dl)
2 ägg (3)
3 dl vetemjöl = 180 gram (4,5 dl = 270 g)
2 tsk vaniljsocker (3)
1 tsk bakpulver (1,5)
200 g rabarber (fast vi tycker att 500 g blev rätt lagom!)
4 msk strösocker (8 om man har ett halvt kilo rabarber)
2 tsk maizenamjöl (4 msk)

Topping: (gör vi mer av)
1 dl havregryn (2 dl)
25 g smör (50 g)
2 msk strösocker (4)
eller lite mindre socker och lite ljus sirap för knäckighet


Ugnen på 150 grader.
Blanda smör, socker och ägg. 
Blanda i mjöl, vaniljsocker, bakpulver.
Vispa ihop till en jämn smet. 
Bred ut den i en form.
Skär rabarberna i 1-cm skivor. Blanda med socker och maizena, Lägg i kaksmeten.
Topping: lägg havregryn, smör och socker i en stekpannan och rosta på medelvärme. 
Strö havresmulet på kakan.
Grädda i 1 timme.

30. KANELBULLAR

Recept från Allt om mat som enligt deras utsago ger värdens bästa bullar. Fast vi la till 3 dl mjöl (fast vi är medvetna om att degen ska vara ganska lös) och tredubblade mängden fyllning. Det modifierade receptet:

50 g jäst
150 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
0,5 tsk salt
16 dl mjöl (960 gram)
Kanelfyllning:

450 g smör (rumsvarmt)
3 dl strösocker
3 msk kanel
Pensling:
1 ägg

Garnering:

Pärlsocker
Sockerlösning (koka ihop 0,5 dl strösocker med 0,5 dl vatten)


Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37 grader. Lös upp jästen.
Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl. Ta inte allt mjöl på en gång, prova dig fram tills du får en deg som är rätt lös men ändå hanterbar (för mycket mjöl ger hårda, torra bullar). Arbeta degen smidig.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Fyllning: rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.
Dela på degen. Ta ena halvan och kavla ut rätt så tunt. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop. Skär ut bullar och lägg i formar på en plåt. Repeat med andra halvan.
Jäs övertäckt ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 250 grader, ca 10 minuter.
Pensla med sockerlag direkt bullarna kommer ut från ugnen (hindrar avdunstning vilket leder till att bullarna torkar fortare).



32. ÄPPELKAKA MED FULLKORN

Det är förstås lite nördigt men jag har en egen liten brödkvarn (en Fidibus) där jag maler mitt eget mjöl. Det fina med den är att man kan få helt färskt mjöl. Lär ha överlägsna näringsegenskaper och så är det så gott. Det tråkiga med färdigmalet fullkorn är ju att det härsknar så fort. Med egen kvarn kan man också mala mjölet riktigt fint så att man inte behöver sikta det. Jag använder förstås mjölet till bröd men på www.brodochkvarn.se (där jag köpt min kvarn) finns det också tips om sötare bakverk med fullkorn. Här kommer deras recept på äppelkaka som var riktigt saftig och god. Ingredienserna är anpassade till en lite pajform, 24 cm.


3 äpplen (gärna Aroma) 
2 ägg
100 gram nymalt vetemjöl
100 g smör 
2/3 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Strö och bröa pajformen.
Klyfta 3 äpplen (är skalet fint behöver man inte skala) och doppa dem i lite socker och kanel (enklast är att skaka dem i en plastpåse).
Smält smöret.
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. 
Rör i mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt smöret och mjölken.
Häll smeten i formen. Stick i äppleklyftorna.
Grädda i 180 grader ca 30 minuter.


32. FULLKORNSPANNKAKOR

På temat fullkorn gör vi ofta på söndagarna pannkakor. Fullkornet gör dem mustiga och mättande. Det blir ca 6 pannkakor. En opraktisk sak med obehandlat mjöl är att det behöver svälla lite för att vara lätt att steka. Så när smeten är blandad hinner vi med en promenad på en halvtimme innan det är dags att börja steka.

2 ägg
knappt 1 dl helt Ölandsvete (males)
2 dl mjölk, gärna opastöriserad helmjölk.
lite salt.

Vila i ca 30 minuter.
Stek i smör.

33. HALLONSYLT UTAN SOCKER

Vanlig hallonsylt innehåller ca 50% socker. Vill man ha en bärintensivare och mindre söt sylt kan man göra egen. I princip kan man göra den "raw" om man har svenska hallon, annars blir den fin också efter ett kort uppkok. Håller bara en vecka i kylen så häll i små burkar och frys in.

250 g tinade hallon
2 msk chiafrön
Blanda ihop, låt ev koka upp en minut eller två.
Svalna något och blanda i honung.

34. PEKANKOLAPAJ

Ett gammalt recept från Allt om Mat. Blev jättegod! Alldeles för mycket kolasmet i orginalreceptet så här jag angett 2/3 kolamängd. Kan serveras med grädde och hallon, eller varför inte apelsinfiléer. Görs i en avlång pajform som är 10 x 35 cm. Vilket väl motsvarar ungefär en halv vanlig pajform.

Mördegsbotten
150 g vetemjöl
75 g smör
45 g florsocker
1,5 msk kakao
1 liten äggula
0,5 msk vatten

Hacka ihop torrvaror och smör. Blanda i äggulan och vattnet snabbt. Lägg degen i en plastpåse och platta till. Vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut på bakplåtspapper. Lyft över i pajformen. Skär av överflödig deg. Vik aluminiumfolie om kanten så att den inte hasar ner. Nagga i botten. Grädda i 200 grader i 8 minuter.

Kolafyllning
70 g smör
1,3 dl ljus sirap
1 dl ljust muscovadosocker
1 msk vetemjöl
1 krm salt
100 g pekannötter
1 ägg.
Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låtsjuda i 3 minuter. Svalna. 
Halvera nötterna, vispa upp ägget. Rör ner i kolasmeten. Fyll pajskalet.
Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt svalna.